15 d’octubre del 2010

UN ELEVADOR PER A CICLISTES



El veig útil per fer la pujada del Tibidabo

La ciutat de Trondheim (Noruega), disposa en una de les empinats carrers del barri de Bakklandet, d'un original ascensor de bicicletes anomenat Trampe. Aquest nom està basat en el verb noruec homònim que significa "trepitjar". La raó de la seva denominació és clara a la vista de les imatges. L'elevador és considerat únic al món, encara que desitgen fa uns pocs anys, l'empresa francesa POMA ha començat a desenvolupar el CycloCable

Amb l'ajuda del Trampe, els ciclistes, sense baixar del seu seient, remunten fins al cim del carrer que porta a la Universitat. El prototip va ser construït el 1993 gràcies a Jarle Wanvik, un aficionat a la bicicleta que va comptar amb la seva tenacitat i l'ajuda d'una empresa de telecadires per al seu desenvolupament.

Per utilitzar-lo, cal una targeta electrònica que costa 100 corones (12,50 €, 15,70 $) a pagar una sola vegada a la vida. El preu és el mateix per a lloguer, però és reintegrat quan es torna la targeta. Ascensor de bicicletes "trampe".
Localització: Trondheim, Noruega Any construcció: 1993 Constructor: Design Management AS Pendent: 20% (1:5) Longitud: 130m Velocitat : 2m / s (7.2km / h)

El funcionament és simple. Has de posar la bicicleta a 10 cm de distància i en paral.lel al carril, deixant el peu esquerre en el pedal i situant el dret en el dispositiu de suport. En posar la targeta i prémer el botó, el mecanisme es mou. Ve a ser com en un patinet però amb un moviment continu, per la qual cosa ¡és una cosa arriscat utilitzar els frens!



2 comentaris: